Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ

 Το 1360 ο Αρμενόπουλος έγραψε την Εξάβιβλο, που ήταν μια σπουδαία συλλογή των Βυζαντινών νόμων. Το 1835, πεντακόσια χρόνια μετά, ο «ελέω Θεού» (όπως γράφει) Οθων, Βασιλεύς των Ελλήνων, δημοσιεύει διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως που ορίζει ότι: «Οι πολιτικοί νόμοι των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων οι περιεχόμενοι στην Εξάβιβλον του Αρμενόπουλου, θέλουν ισχύη μέχρις ού δημοσιευθή ο Πολιτικός Κώδιξ, του οποίου την σύνταξιν διετάξαμεν».

Το πρώτο κεφάλαιο της Εξαβίβλου τιτλοφορείται «Κριτών Προκατάστασις ή Περί Δικαιοσύνης». Στον ορισμό του δικαστή, που ο Αρμενόπουλος τον ονομάζει κριτή, έτσι, λέει, όπως ονομάζεται και ο Θεός, τον καλεί, για να μην ντροπιάσει τον τίτλο αυτόν, να είναι αδέκαστος, αμερόληπτος και να μην υπόκειται σε εξαπατήσεις, αποδίδοντας στον καθένα τα δίκαια.

Κλείνει τον ορισμό λέγοντας:

«Οποιος δεν έχει ήδη μέσα στην ψυχή του την αληθινή δικαιοσύνη, αλλά έχει διαφθαρεί με χρήματα, είτε χαρίζεται λόγω φιλίας, είτε τιμωρεί με εχθρότητα ή υπόκειται στην εξουσία, δεν μπορεί να έχει ορθή κρίση». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ -Η συντεχνία της συμφοράς

  ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ - Η συντεχνία της συμφοράς Τον τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε μπροστά σε μια ομαδική μπορώ να πω οπαδική επίθεση κατά του δικηγορικού σώματος. Ξεκίνησε από κάποιους που αποκάλεσαν τους δικηγόρους συντεχνία!!! Η τυφλή επίθεση κατά του Δικηγορικού Σώματος συνεχίσθηκε από «ευγενείς» σχολιαστές που υπεδείκνυαν τους δικηγόρους, ως εχθρούς της κοινωνίας και τους απένειμαν   και άλλα «κομψά» και όχι   κολακευτικά σχόλια και χαρακτηρισμούς. Της επιθέσεως επακολούθησαν και αλλά εξαιρετικά κόσμια και ενδιαφέροντα που σκοπούσαν την δημιουργία κλίματος εχθροπάθειας και τοξικότητας πρωτοφανούς στα χρονικά. Η πραγματικότητα είναι άλλη, αλλά ελάχιστοι ,πλην των ενδιαφερομένων ,την αναζητούν. Ίσως τα πολλά λόγια να είναι περιττά όταν συμβαίνει αυτό που δεν μπορούσες να φανταστείς. Ότι δηλαδή κάποιοι(οι δικηγόροι) θα «οδηγούνταν» στην γκρίζα ζώνη, όπου συναντώνται ο ευτελισμός και η αποσύνθεση, μέσα σε ένα κλίμα ιλαρότητας, με   τον μόχθο μιας συνεχώς αγωνιζόμενη...

ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης» (Ησ. 26,9) Η Δικαιοσύνη αποτελεί διαρκή και επιτακτική ανθρώπινη ανάγκη. Δεν απορρέει αποκλειστικά από τη Νομική Επιστήμη και τους κανόνες του Δικαίου, ούτε αφορά μόνον την τήρηση των νόμων και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες. Η Δικαιοσύνη ως ανώτερη έννοια εκπηγάζει από δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να διακρίνουν και τους φορείς της: την ηθική και τη συνείδηση. Καμία έννοια δικαιοσύνης δεν μπορεί να σταθεί, εάν δεν την υπαγορεύει το μέτρο της αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Έχουν περάσει 47 ολόκληρα χρόνια από την Κυπριακή τραγωδία. Στις 20 Ιουλίου του 1974 αρκετά Ελληνοπούλα κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν τον Αττίλα και μέχρι τέλος Αυγούστου 1974 υπηρετώντας ευσυνείδητα την Ελλάδα και προσφέροντας ακόμα και την νεανική ζωή τους. Οι νέοι αυτοί ,όλοι τους κληρωτοί, πολέμησαν ηρωικά, προδομένοι και εγκαταλειμμένοι απέναντι στον Αττίλα ενώ υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία στην Κύπρ...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ